Beenblessure

Zweepslag

Een zweepslag is een plotselinge scheur in het spierweefsel. Bij het ontstaan van deze beenblessure voel je vaak een plotselinge pijnscheut, vandaar de naam. Verder sporten is vrijwel direct onmogelijk, zelfs gewoon lopen kan dan al moeilijk en zeer pijnlijk zijn. Op zich kan de zweepslag blessure in allerlei spieren optreden, maar meestal treedt het op in de kuitspier, aan de binnenzijde van het been, en soms ook in het bovenbeen. Bij een zweepslag blessure ontstaat vaak een zwelling of bloeduitstorting.

Hamstring blessure

De hamstring blessure komt veel voor bij tennis spelers, hockeyers en voetballers. Bij een hamstring blessure is er sprake van een scheur(tje) of verrekking in een van de spieren van de achterkant van het bovenbeen. De hamstring is niet 1 spier, maar een groep van verschillende spieren. Overbelasting en een gebrekkige warming-up dragen vaak bij aan het ontstaan van deze sportblessure.

shin splint

Shin splints

Shin splints is geen “officiele” blessure, het is een verzamelterm voor verschillende scheenbeenirritaties. De meest voorkomende variant is een ontsteking van het botvlies bij het scheenbeen. Het scheenbeen wordt vooral tijdens springen en (hard)lopen zwaar belast. Om deze reden treedt shin splints vooral vaak op bij sporters (hardlopen, voetbal, handbal, volleybal e.d.), en bergwandelaars.