Knieblessure

Kruisbandblessure

In de knie zitten een aantal kruisbanden die het kniegewricht ondersteunen. Ze verbinden onderbeen, bovenbeen, en het tussenliggende kraakbeen. De meeste kruisband blessures ontstaan aan de belangrijkste van deze banden, de voorste kruisband. Deze zorgt samen met andere kruisbanden, spieren en de beide meniscussen voor samenhang en stabiliteit van de knie. Vooral sporten waarbij veel plotselinge, draaiende bewegingen worden gemaakt zijn verantwoordelijk voor deze blessure.

Springersknie (Jumpers knee)

Een jumpers knee ontstaat meestal door overbelasting. Te weinig kracht in de bovenbenen, gebrek aan training of slechte springtechniek hebben vaak ook met het ontstaan van de blessure te maken. De blessure ontstaat meestal bij het landen na een sprong of springbeweging als te diep wordt doorgezakt. Slechte schoenen kunnen ook een oorzaak zijn.

Bij een jumpersknee raakt de knieschijfpees (patellapees) vlak onder de knieschijf (patella) geïrriteerd of ontstoken. Juist deze pees is erg gevoelig voor de grote krachten die bij een sprong worden uitgeoefend.

Kraakbeenblessure

Kraakbeen is een soort glad en veerkrachtig weefsel dat er voor zorgt dat de structuren in de knie soepel langs elkaar kunnen bewegen. Het kraakbeen in de knie moet zo veel krachten opvangen dat blessures hierin snel voorkomen. Kraakbeenletsel kan zowel geleidelijk optreden, door bv artrose of slijtage (bv. bij ouderen) als door plotseling opgelopen trauma, zoals sportblessures tijdens voetbal of skie├źn.