Chronische aandoeningen

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan je ‘bewegingsapparaat’ zoals gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn, stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Heb je last van gewrichtsontstekingen, dan worden je gewrichten dik en warm. Door de klachten is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma verloopt vaak grillig: de ene dag gaat het goed, de andere dag niet.

Artrose

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van je gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van je gewricht. Soms ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Ook raken zenuwen soms bekneld, wat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat.

Osteoporose

Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Men heeft het vaak over botontkalking, maar dat is niet helemaal juist. Bij osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in de structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Door de zwakkere botten EN de veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been of naar de arm loopt. Een hernia komt meestal laag in de rug voor en minder vaak in de nek.

Waar heb je last van?
De voornaamste klacht is lage rugpijn die uitstraalt naar een been, of nekpijn uitstralend naar een arm. De pijn ontstaat meestal in korte tijd, vaak zonder duidelijke aanleiding, soms plotseling, bijvoorbeeld bij tillen. De uitstralende pijn in het been is erger dan de rugpijn. Vaak zijn er ook tintelingen of een doof gevoel in een deel van het been of in de voet. De pijn neemt toe bij hoesten en persen. Meestal geeft liggen verlichting van de pijn.

 

hernia
parkinson

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan deze ziekte lijdt, kan uiteenlopende bewegingsklachten hebben. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinsonsymptomen hetzelfde.
Voorbeelden van symptomen van de ziekte van Parkinson:

– Trillen van de handen, benen, kin of tong.
– Trager worden van bewegingen, moeite met starten van bewegingen en het ontbreken van automatische bewegingen.
– Stijfheid van de spieren.
– Houdings- en evenwichtsproblemen.
– ‘Bevriezen’ van de benen tijdens het lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken